Een tweede leven in je sieraden.. zo kan het

14 juli 2022

Ja, je leest het goed; een tweede leven IN je sieraden. Al gaat VOOR je sieraden in dit geval ook op, zoals we je zo gaan uitleggen.

Hoewel veel sieraden (gedegen sieraden, van bijvoorbeeld goud of zilver) bij uitstek gemaakt zijn om lang mee te gaan en soms zelfs naar een volgende generatie overgaan, is het geen vast gegeven dat een sieraad je altijd dierbaar is of blijft.

Smaken verschillen EN smaken veranderen, net als trends. Dus waar een duur sieraad lange tijd een favoriet is geweest, kan het lot van zo’n sieraad ineens een wending nemen. Zoals.. maandenlang onaangeroerd in het juwelenkistje, we noemen maar iets. En dat is zonde. Tegelijkertijd is iets dragen waar je je niet happy bij voelt of wat niet (langer) bij je past, ook niet zo leuk. En dus zijn er opties.

In dit blog lichten we naast bovenstaand uitgangspunt ook nog uit hoe je een herinnering aan iets of nog bijzonderder, iemand, in een sieraad stopt.  

Een bestaand/oud sieraad een tweede leven geven – materiaalgebruik

Je kunt je er vast iets bij voorstellen dat goede sieraden zich prima lenen om omgesmolten te worden en te worden gebruikt om een nieuw sieraad van te maken. Dat is dus een oplossing als je een sieraad echt niet langer wilt dragen en er simpelweg praktisch gebruik van wilt maken.

Er zijn echter ook genoeg voorbeelden waar een sieraad niet meer past, om wat voor reden dan ook, maar je ook niet zomaar het sieraad en alles waar het je aan doet denken, vaarwel wilt zeggen. Denk aan een geërfde ring die je niet past, maar wel al tijden in je familie is. Jij, maar misschien ook je familie of degene die hem je heeft geschonken, zullen het klakkeloos omsmelten misschien pijnlijk of respectloos vinden. Hoewel het altijd aan jou is, zijn er natuurlijk meer opties.

Een aanpassing op je bestaande sieraad

Soms is er best wat mogelijk om een sieraad beter passend te maken of een ‘upgrade’ te geven zodat hij qua stijl en smaak WEL bij je past. Een versie 2.0 zogezegd. Dat vraagt natuurlijk een goed besef van wat je wilt en wat er kan. (En laten wij daar nou juist heel goed in zijn!)

Ook het samenvoegen van sieraden, zoals je weleens bij het gebruik van de ring van een overleden dierbare ziet bijvoorbeeld, kan prachtige resultaten opleveren.  

Een herinnering als tweede leven

Een verlies is bij uitstek pijnlijk en emotioneel. En je wilt de herinneringen aan diegene dan ook koesteren, dichtbij je houden. En wanneer je kiest voor een gedenksieraad of het verwerken/gebruiken van een sieraad van degene die je liefhebt, is dat bijna letterlijk mogelijk.

We hebben eerder al weleens geschreven over gedenksieraden en we vertellen er graag meer over. Maar wat ook hier weer het belangrijkste is… er kan HEEL VEEL en jij bepaalt.

Eigenlijk is het beste advies dat we kunnen geven dus om eens met ons in contact te komen om je vraag of idee aan ons voor te leggen. We denken heel graag met je mee!


Sprankelend en glimmend – waarom zijn we dol op deze sieraden?

21 april 2022

Diamonds are a girls best friend, toch? Maar ook andere sieraden met een mooie glans (in steen of als metaal) zijn de eerste voorbeelden die bij iedereen, zonder uitzondering, als associatie opkomt bij het woord ‘juweel’.

Sieraden en juwelen zijn voor veel mensen per definitie mooi, luxe, glanzend, sprankelend, glimmend en daar hechten we dan ook heel veel waarde aan. Maar waar komt die liefde eigenlijk vandaan en  wat betekent dat voor onze keuze bij de aankoop van sieraden? Een blog met een glinstertje!

 

 1. Evolutie

Misschien had je niet verwacht dat we zo ver terug zouden gaan, maar uit onderzoeken van diverse consumentenpsychologen, is het echt zo; overleving. De aantrekkingskracht van glanzende objecten (en dat kan ook een oppervlakte van een auto zijn bijvoorbeeld, mooi glanzend gepoetst) komt door de lang gekweekte associatie met water. Een levensbehoefte die in de start van de mensheid zeker niet vanzelfsprekend verkrijgbaar was. Het kunnen vinden van water en de waarde die we daaraan toedichten zit dus al generaties lang in onze genen geslepen. Iets dat mooi glimt is als het ware ‘nat’ en dat is iets goeds.

 

 1. Luxe en kwaliteit

Nep- of goedkope sieraden kunnen, hoe plastic of glazig ze ook zijn, ook worden voorzien van een glimmetje. Toch zijn we in veel gevallen bedreven genoeg om goedkoop materiaal te onderscheiden van het waardevollere en kwaliteitsrijkere spul. Juist goedkope sieraden worden vaak overdreven glanzend gemaakt, wat ze per definitie voor veel mensen een goedkoop gevoel geven. Wanneer een nep- of goedkoop artikel dan ook nog eens wordt gevoeld, zijn we om; deze artikelen zijn vaak vele malen lichter dan een sieraad van duurdere metalen en/of met edelstenen.

De aantrekkingskracht van goud, zilver maar ook edelstenen, hangt ook weer samen met hun glinster – die definiëren we met pracht, luxe, waarde.

 

 1. Kostbaarheid

Een meer recentere associatie die is opgebouwd, komt.. jawel.. uit de hoek van de diamant. Omdat diamanten zeldzaam zijn, zijn ze kostbaar. Een goed geslepen (bewerkte) diamant glinstert uitzonderlijk mooi en vele malen mooier dan bijvoorbeeld een bewerkt stuk glas.

Opnieuw is hier de associatie van glinsterend tot kostbaar (duur).

Overigens worden er wel stappen gezet om toch een beetje betaalbaarder aan een diamant te komen, een stap waar niet iedereen blij mee is. Synthetische diamanten, (plat gezegd, diamanten uit een fabriek) vinden hun weg naar diverse branches. En waar het in openheid een mooi alternatief kan zijn, vindt hier ook veel misleiding bij plaats. En je wilt als consument, maar ook als juwelier, niet graag een synthetische diamant krijgen/leveren als je denkt dat het een echte is.

 

Je eigen sprankeling

Overweeg je een sieraad op maat, met of zonder diamant, dan komen we graag met je in contact. Want of je nu voor glimmend goud of mat gaat, zoekt naar verwerking van een edelsteen of een sieraad de glans van een herinnering geeft… het is aan jou!

 

 


Wat vier jij in 2022?

24 januari 2022

En ineens, was er weer een jaar voorbij. En we weten dat terugkijkend op afgelopen jaar we misschien een hoop dingen liever anders hadden gezien. We weten ook dat een deel van de zorgen van afgelopen jaar, in dit nieuwe jaar niet 1-2-3 verdwenen zijn. Dat geldt enerzijds voor vrijwel iedereen (COVID) en kan anderzijds om heel persoonlijke uitdagingen gaan. Feit blijft – we zijn begonnen aan een nieuw jaar. En als wij iets graag willen doen, is een flinke dosis positiviteit delen om met je vooruit te kijken naar het moois wat dit jaar je gaat of kan bieden.  

 1. Bruiloft

Vier de liefde! Of je nou in 2022 van plan bent te trouwen (misschien wel die uitgestelde bruiloft van eerder) of juist een huwelijksjubileum viert.. als er iets het vieren waard is, is het wel de liefde.

Hoe je dat doet (samen), met familie of met een flinke groep om je heen, het is bij uitstek een mooi moment waar een bijzonder sieraad heel goed bij past. Toch?

 1. Jubileum

Een jubileum kent veel verschillende vormen. Natuurlijk kan het zijn dat je een 25-jarig huwelijk (of meer) viert. Maar we komen in ons leven heel veel mijlpalen tegen die het verdienen om te vieren. Eigenlijk zelfs jammer dat we vaak in de geijkte jubilea zitten. Want denk bijvoorbeeld eens aan:

 • Een werkjubileum

Soms wordt vanuit je werkgever iets geregeld qua viering of cadeau, soms mag je ook zelf wat aangeven. En dan is een mooi sieraad nooit een slecht idee.

 • Een overwinning

Wat ons betreft is dit een prachtig jubileum. Misschien ben je hersteld van een serieuze gezondheidskwestie zoals een ziekte of verslaving. Misschien heb je een lastige tijd doorgemaakt en zit je weer op een fijn pad vooruit en was er een punt dat die omwenteling markeert. Misschien wil je het moment vieren waar op je voor jezelf koos en een moeilijke beslissing nam. Misschien ben je iets fantastisch bereikt met je carrière…

Wat de overwinning ook was; vier hem! Niet alleen kan een sieraad (op maat) een prachtige viering zijn, het stelt je ook in staat om dagelijks te bedenken hoeveel kracht je (eerder al) hebt getoond.

 1. Een verlies

In dit geval gaat ‘vieren’ misschien niet helemaal op, buiten het vieren van leven, liefde en herinneringen. Bij een gedenksieraad is dat namelijk wat je doet. Weinig sieraden zijn zo doorspekt van emotie en waarde. Liefdevol terugdenken aan iemand die je bent verloren, herinneringen blijvend bij je houden of zelfs tastbaar verwerken van IETS van degene die je wilt herdenken.

Dus ook al denk je bij zoiets pijnlijks en moeilijks als een verlies niet zo snel aan vieren… vieren is wat misschien wel de mooiste manier is om dat wat diegene achterliet te herdenken. Leven, liefde, herinneringen in een gedenksieraad op maat.  

 1. Omdat je het verdient

Eigenlijk is het jammer dat we vinden dat er een bijzondere, bijna ‘meetbare’ aanleiding is om een sieraad te kopen of laten maken. Want heb je het niet gewoon verdiend? Omdat je elke dag juist doet wat nodig is. Voor jezelf, je gezin, je familie, je werkgever, je buurt. Omdat je je best doet.

Dus weg met die noodzakelijke aanleiding… ga ervoor! Maak van 2022 het jaar waarop je besluit dat je iets moois verdient.  

We komen graag met je in contact als je vragen hebt over onze maatwerk sieraden of bijvoorbeeld een gedenksieraad overweegt. Laat hier je gegevens achter.

 


Wanneer is een sieraad eigenlijk… een sieraad?

27 december 2021

Hoewel we allemaal vast wel een beeld hebben bij sieraden en waarschijnlijk ook vooral bij de geijkte bekende zaken komen (ring, ketting, oorbellen, armband) zijn er als je goed naar de essentie kijkt nog veel meer dingen die zouden (kunnen) kwalificeren als sieraad.

Als we Wikipedia raadplegen om te kijken wat formeel een sieraad zou moeten zijn, stellen ze:

–   “ Een sieraad of juweel is elk object (met uitzondering van kleding) dat op het lichaam wordt gedragen (of hoofdzakelijk dient om op het lichaam te dragen) met de bedoeling dat te verfraaien.

Sommige sieraden worden door lichaamsdelen gedragen. Hiervoor moeten gaatjes worden gemaakt door lichaamsdelen (piercing). “

Leuk dus om te zien dat we in deze definitie waarschijnlijk al de eerste verschillen te pakken hebben. Want ook hier gaat de aloude stelregel op – smaken verschillen. In het bijzonder het dragen van sieraden DOOR lichaamsdelen. Want daar horen oorbellen (met gaatjes) bij, maar ook piercings door bijvoorbeeld neus of lip. En wat dacht je van een diadeem die op het hoofd wordt gedragen. Niet echt een alledaags beeld dat we iemand in de rij van de supermarkt tegenkomen, maar het hoort er wel bij.

 

Smaken verschillen – wat vind JIJ een verfraaiing?

Vanuit dat smaken verschillen perspectief zit er een interessante factor in de definitie van sieraad. Want je draagt het met als doel het lichaam te verfraaien. En laat dat nou juist heel smaakgevoelig zijn. Waar een piercing voor de ene persoon een verfraaiing is, moet de ander niet aan denken. En bij die laatste groep zullen zij ook niet zomaar denken aan het woord ‘sieraad’ als het om een piercing gaat.

Waar we het wel met elkaar over eens lijken te zijn, is dat de standaard sieraden als oorbellen, armbanden en kettingen voor iedereen gelden als sieraden. We hoeven het echter niet allemaal mooi te vinden wat een ander draagt. En dat maakt een sieraad eigenlijk ook weer zo leuk. Het is, net als mode, afhankelijk van de smaak van de drager. En hoewel we hierin soms wat modetrends zien (in formaat, in populariteit van materiaal of vorm) is er voor veel sieraden juist een heerlijke tijdloosheid.

 

En waar past de horloge in dit verhaal?

Formeel gekeken heeft een sieraad geen functioneel karakter, iets wat een uurwerk of horloge wel heeft. Dat maakt dat een horloge niet zou kwalificeren. Tegelijkertijd is het wel degelijk iets dat je bij een juwelier kan kopen EN zeer smaakgevoelig als verfraaiing kan worden gedragen.

 

Non-discussie – mooi is mooi

Natuurlijk is het eigenlijk maar onzin, of iets nu een sieraad is of niet. Het gaat er vooral om wat je mooie vindt, wat het voor je doet en wat JIJ er van vindt.

En juist vanuit dat perspectief is ons werk zo mooi. We maken sieraden op maat (en ja, daarin werken we veelal in de geijkte categorieën als armbanden, kettingen, ringen en oorbellen/stekers/hangers.) en maken dus altijd iets dat mooi is. In veel gevallen overigens mooi voor iedereen, maar vooral voor degene die het draagt. En als we iets dat er mooi uitziet dan ook nog kunnen combineren met iets bijzonders, als een speciale gelegenheid, een herinnering of zelfs een tastbare verwerking van bijvoorbeeld as, is iets wat ons betreft af. Sieraad of niet.

 

We komen graag met je in contact als je vragen hebt over onze maatwerk sieraden of bijvoorbeeld een gedenksieraad overweegt. Laat hier je gegevens achter.

 

 

 

 

 


De mooiste tijd van het jaar – wat brengt Kerst dit jaar?

26 november 2021

We maken er geen geheim van dat we juist in ons werk van maatwerk sieraden zoveel (bijzondere en mooie!) aanleidingen en gelegenheden zien om iets speciaals te laten maken. Soms voor mensen zelf, soms voor een ander. Maar als er al een tijd van het jaar is, waarin het GEVEN het meest de oppervlakte vindt, is het wel de komende periode met Kerst als hoogtepunt.

Dus wat laat jij Kerst jou brengen dit jaar of wat breng jij een ander voor deze warme tijd van feestdagen?

Opnieuw een ‘andere’ Kerst – of toch niet?

Hoewel we merken dat we er soms een beetje moe van worden, is het moeilijk te ontkennen dat de pandemie zo zijn weerslag heeft op ons leven en onze samenleving. En met de huidige stand van zaken is het ook duidelijk dat we ook deze kerst in mindere of meerdere mate gaan ervaren dat dingen anders zijn.

Maar is dat wel echt zo? Er vanuit gaande dat we Kerst gewoon kunnen vieren met de mensen om ons heen die ons dierbaar zijn, kan deze Kerst gewoon weer Kerst zijn. Een tijd van warmte, lichtjes, lekker eten en drinken en inderdaad, cadeaus. Iets geven. Van een dikke dosis aandacht tot een prachtig geschenk. In dat opzicht is Kerst een behoorlijk maakbaar principe en staat niets ons in de weg om er weer een heerlijke, liefdevolle tijd van het jaar van te maken. JUIST misschien wel nu.

De Pracht van Kerst (en kerstcadeaus)

Van alle feestdagen en feesttijden in het jaar is Kerst toch wel degene die het meest tot de verbeelding spreekt. Lange, donkere avonden, koud buiten, misschien met een beetje geluk wat sneeuw. En dan het heerlijke contract met lekker warm binnen kaarsjes aan. En dan die kerstboom en cadeaus; hoe oud of jong je ook bent, dat is toch genieten!

Als er dus ook een mooi moment is om een geweldig cadeau te geven of krijgen, is dit het. Bijzondere cadeaus zijn dan ook vaak de cadeaus die je niet vooraf in detail op je lijstje hebt uitgeschreven (met een eventuele link naar de webshop die het verkoopt erbij). Het zijn de cadeaus waar over nagedacht is, waar een lading in zit, waar moeite voor is gedaan of een prachtig gebaar of mooie gedachte bij hoort.

 • Een persoonlijk cadeau, speciaal voor diegene (geen 13-in-een-dozijn)
 • Op maat gemaakt, dus uniek
 • Een cadeau met een speciale gedachte

Je snapt natuurlijk al dat als er al een periode is waarin wij met veel plezier met iemand werken aan een prachtig maatwerk sieraad, dat nu is. Overweeg je dus een bijzonder cadeau te geven, neem dan eens contact op. We bepalen samen met jou wat mogelijk is, wat passend is en hoe we dat vormgeven. We horen graag van je!


kerst sieraad

De kracht van de herinnering – moois IN een sieraad

21 oktober 2021

We schrijven in ons blog met regelmaat over een bijzondere soort sieraad – het gedenksieraad (of ook wel herinneringssieraad, rouwsieraad). Natuurlijk zijn sieraden bij ons, omdat ze veelal op maat en volledig in overleg met jou als klant worden gemaakt, altijd bijzonder. 13-in-een-dozijn is niet ons vak en dat is ook niet waarom mensen in ons atelier komen.

De reden voor iemand om een sieraad op maat te laten maken, kan dan ook divers zijn. Maar het gedenksieraad, is binnen ons prachtige vak toch echt een bijzondere. Omdat het, soms zelfs letterlijk, iets bevat van iemand die er niet meer is. En dat maakt het echt MEER dan een sieraad. 

Over gedenksieraden

Gedenksieraden zijn, zoals de naam al zegt, sieraden die speciaal gemaakt zijn om terug te denken aan iemand. Vaak dus ook iemand die er helaas niet meer is en gemist wordt.

In theorie zou elk sieraad een gedenksieraad kunnen zijn, als dat voor jou betekent dat je terugdenkt aan diegene elke keer wanneer je naar het sieraad kijkt of het aanraakt. Maar in ons geval, maken we er vaak meer van. Zeker omdat we op maat werken, bepalen we dus ook echt samen wat we gaan maken en hoe we dat gedenken vormgeven.

Op maat – naar jouw ontwerp

Een sieraad kan dus zoveel meer zijn dan een mooi stuk accessoire. Sterker nog; als je bij ons komt omdat je niet zomaar wat wilt, maar je wilt gedenken, is ‘gewoon mooi’ niet genoeg. Het sieraad dat we dan samen met jou ontwerpen en maken, wordt een verhaal. Een bundel aan momenten. Misschien soms zelfs de traan die past bij het terugdenken aan een leven samen, ondanks de pijn van het verlies.

Omdat we onze gedenksieraden op maat maken voor jou, heb je dus volledige vrijheid om mee te bepalen hoe je sieraad wordt. Materiaal, vorm, type.. alles stemmen we samen met jou af. Zodat het niet gewoon op maat is, maar dat het voor JOU wordt. 

Elementen van die ander IN de ring

En we bedoelen dus ook letterlijk IN de ring. In veel gedenksieraden worden namelijk elementen van diegene gestopt. Met regelmaat worden 2 trouwringen voor eeuwig met elkaar samen gebracht in een nieuw sieraad. Een prachtige versmelting van een leven samen dat eindigde, maar toch een beetje door gaat.

Maar het kan ook letterlijker; As van de overledene die je wilt gedenken kan worden verwerkt in een sieraad of er kan met een vingerafdruk worden verwerkt. Maar ook als je iets anders hebt waarvan je wilt weten of we er iets mee kunnen; leg het ons voor! Niet alles is mogelijk, maar als er iets is dat we graag doen, is meedenken hoe we ervoor kunnen zorgen dat we niet gewoon iets moois maken, maar iets wat precies raakt.

Informatie over gedenksieraden op maat

Misschien heb je weleens vaker nagedacht over een sieraad op maat. Of denk je bij het zien van de trouwring van je overleden partner; ik moet hier iets mee. Ik WIL hier iets mee.

Of misschien kom je ineens na jaren op het punt dat je behoefte hebt aan iets tastbaars om dagelijks bij je te dragen.

Voel je juist een drempel en weet je niet hoe en wat je zou willen of waar je moet beginnen? Dat is ons vak! Laat ons meedenken en samen met jou een weg vinden naar een gedenksieraad of sieraad op maat dat past bij wat jij wilt en zoekt.

Lees meer over hoe we werken met gedenksieraden en leg ons vooral je ideeën, twijfels of prachtige verhaal voor.

 

 

 

 


Waarom sieraden (bijna) altijd een goed idee zijn!

17 september 2021

We houden van sieraden, dat is vast geen geheim gezien onze business en passie voor het vak. Maar in ons blog van vandaag spiegelen we even een aantal goede redenen om sieraden te dragen (en dus vooral ook aan mensen cadeau te doen). Zelfs als je geen sieradenliefhebber bent, hopen we dat je toch met een wat andere blik gaat kijken naar wat sieraden voor je kunnen doen!

 

 1. Een beetje extra

Sieraden zijn ‘de afmaker’. De finishing touch van een outfit, dat beetje extra om kleur, elegantie of detail aan je verschijning te geven. En dat hoeft helemaal niet uitbundig of groots (misschien juist niet!), maar de aanwezigheid van een sieraad of sieraden, geeft net dat beetje extra.

Geen lege pols, hangerloze oorlellen of lege vingers, maar een klein sprankelend detail voor net dat beetje meer.

 

 1. Een goed gevoel

Net als een outfit die goed zit of net met een fantastisch gestylede coupe van de kapper komen, geven sieraden een goed gevoel. Dat is niet zo gek, want net als we in ons vorige blog aangaven, worden sieraden geassocieerd met een gevoel van luxe en charme.

Het dragen van sieraden toont dat je jezelf de moeite waard vind, dat je energie steekt in jezelf en dat je moeite doet om jezelf goed voor de dag te laten komen. En al zijn er vast mensen die dat weer relateren aan oppervlakkigheid; het is volkomen natuurlijk en gezond om jezelf goed te willen presenteren.

En wist je dat goed gekozen, subtiele sieraden ook in een zakelijke situatie ervoor zorgt dat je sneller als volwaardige gesprekspartner wordt gezien?

 

 1. Eindeloos varieren met kleine details

Je hoeft geen uitgebreide garderobe te hebben EN geen uitgebreide set aan sieraden om lekker te varieren. Waar je sieraden hebt die bij je horen op elke dag (zoals een gedenksieraad of bijvoorbeeld een trouwring die je dagelijks draagt) zijn er ook sieraden die je soms wel en soms niet draagt.

Door die variatie blijven sieraden hun werk doen en blijven ze (je) verrassen. Tegelijkertijd doet het toevoegen van sieraden wonderen voor je outfit. Die little black dress (veel vrouwen zweren erbij omdat ze in tal van situaties een goede keuze zijn) wordt met mooie sieraden en hoge hakken ineens een heel andere outfit dan met sneakers en een kale of basic keuze voor sieraad.

Best slim dus!

 

 1. Herinneringen dichtbij

Waar het ene sieraad vooral een mode-item is wat je simpelweg mooi vindt en je verschijning afmaakt, zijn er ook sieraden met veel meer lading. We noemden de gedenksieraden al even. Dat type sieraad is een manier om op charmante en subtiele wijze altijd (de herinnering aan) iemand dichtbij je te hebben. En dat hoeft voor niemand bekend te zijn, maar JIJ weet het.

 

Lees meer over hoe we werken met gedenksieraden en wat er mogelijk is of stel je vraag over maatwerk sieraden online! 

 


De aantrekkingskracht van.. GOUD

20 augustus 2021

We besteden in onze blogs regelmatig aandacht aan materialen voor onze maatwerk sieraden. En daar naar kijkend is goud niet eens per definitie de meest kostbare factor. Maar toch spreekt goud al van oudsher enorm tot de verbeelding.

Vraag een kind naar iets wat veel waard is, dan is het GOUD. Kijkend naar de historie was goud van enorme waarde in tal van toepassingen (waaronder betaalmiddel).

Dus wat is het nou met goud dat ons zo enorm aanspreekt of zo’n associatie met rijkdom, luxe of charme geeft? In ons blog van vandaag daarom de aandacht voor goud – van historie tot hoe we het nu gebruiken in onze sieraden.

Goud in de geschiedenis
Miljoenen jaren geleden ontstond goud, diep in onze aardkorst. Waar het voorheen met name in rivierbeddingen werd ontdekt, is anno nu goudwinning uit mijnen de belangrijkste aanvoer. En omdat dat verkrijgen van goud zo’n intensief proces is, heb je meteen een van de redenen waarom goud waardevol is. Het verkrijgen is lastig (kostbaar dus) en dat maakt goud relatief zeldzaam.

Naast dat goud als betaalmiddel vaak werd gebruikt in vele werelddelen, zijn ook de gouden sieraden al snel geïntroduceerd. Sieraden op zichzelf bestaan al bijna sinds mensenheugenis; de wens om onszelf te versieren, aantrekkelijker te maken voor de andere sekse en/of onze rijkdom tentoon te spreiden, was per definitie een taak voor sieraden. Dat we goud dus nog steeds zien als een luxe product en associëren met rijkdom, is niet zo gek; dat doen we al eeuwen!

Gouden sieraden

Een niet onbelangrijk kenmerk van goud is dat het blijvend is. Er is geen sprake van vergaan of oxidering en blijft mooi (glanzend) – ongeacht hoe oud het is. En dat maakt goud voor de toepassing van sieraden natuurlijk ontzettend aantrekkelijk – een trouwring van goud die vrijwel letterlijk ‘voor eeuwig’ is… mooier wordt het bijna niet. Als goudsmid is goud een prettig materiaal om mee te werken omdat het zeer goed bewerkbaar is. En daarmee is zeker voor maatwerk sieraden zoals wij graag maken, the sky the limit – er zijn maar weinig dingen die je qua vorm NIET kunt doen met goud!

Gouden sieraad op maat

Als we praten over sieraden op maat, of maatwerk sieraden, bedoelen we daarmee niet ‘dat het goed past’ qua pasvorm of maatvoering, maar dat het gemaakt wordt voor jou. Sterker nog… MET jou. En als goud niet helemaal volledig jouw voorkeur heeft of je wilt liever combineren – dat kan! Dus misschien heb je zelf al een idee voor je eigen sieraad, wil je iets bijzonders laten maken voor een ander of spreekt het idee van een sieraad op maat je aan maar weet je niet hoe je moet beginnen.

In welk scenario je je ook bevindt – we denken graag met je mee!  

Benieuwd naar wat we voor je kunnen doen, of juist al heel veel ideeën om met ons te delen? We horen graag van je!

 

 

 

 

 

 


Een edelsteen in je sieraad – meer dan alleen maar mooi!

23 juli 2021

Met sieraden, zeker onze sieraden, kun je alle kanten uit. En ook edelstenen zijn dan met regelmaat in onze creaties (of eigenlijk de creaties van ons met onze klanten) te vinden.

Het bijzondere aan edelstenen is, naast hun diversiteit, dat veel mensen er speciale elementen en, we zouden bijna zeggen, krachten aan toedichten. We doken daarom in het hoe en wat van de werking van edelstenen.

Positieve energie en ondersteuning

Misschien is het woord ‘krachten’ niet helemaal het juiste. Energie, ondersteuning zien we vaker terug komen als het op edelstenen aan komt.

Edelstenen, in hun diversiteit en hoeveelheid, variëren in hun energie en wat ze voor je kunnen betekenen. Dat betekent dus dat naast dat je een edelsteen mooi kunt vinden, ze ook meer voor je kunnen zijn en doen dan alleen een onderdeel van je sieraad dat je bevalt.

Welke edelsteen ‘doet’ wat?

Omdat er heel veel verschillende soorten edelstenen zijn, gaan we vooral niet elke edelsteen aanhalen. We nemen er echter wel een paar uit die we niet alleen allemaal goed kennen, maar we ook met regelmaat terug zien komen in de verzoeken rondom onze maatwerk sieraden.

Wanneer we dieper duiken in de werking van edelstenen, zien we dat ze kunnen helpen in een veelheid van klachten; van allergieën en huidproblemen, tot lastige darmen. En van angsten tot hyperactiviteit. Hoewel het dragen van een edelsteen natuurlijk geen wondermiddel is of medicijnen kan vervangen, is het interessant om te kijken welke edelsteen wat doet.

Amethist

Deze paarse schoonheid neemt spanningen weg, ondersteunt bij rust en ondersteunt bij verwerking, zoals verlies. Overigens wordt bij deze edelsteen ook verwezen naar nuchterheid en bewustzijn maar tegelijkertijd ook het stimuleren van inspiratie.

Jade

In diverse kleuren te vinden en ook een fysiek gerichte steen. Goed voor je huid, haar, nagels en botten, ondersteuning van je zenuwstelsel. Waar enerzijds de steen wordt gebonden aan evenwicht en rust, is ook vitaliteit en snellere genezing verbonden aan de jade steen.

Opaal

De opaal werkt vooral psychisch op bijzondere vlakken in. Versterken van verlangen, seksualiteit en erotiek, en prikkelend van levenslust, verleiding en een boost voor je immuunsysteem. Woorden als vreugde, verlangen en optimisme passen bij deze steen.

Robijn

Misschien wel een van de bekendere edelstenen die in menig sprookje tot de verbeelding leidt. Deze roodkleurige steen wordt dan ook, misschien niet verrassend, veel gekoppeld aan de hartstocht, aan levendigheid en verjonging. Fysiek gezien is het een goede steen bij infectieziekten en stimuleert het bloedsomloop.

Smaragd

Nog zo’n bekende, tot de verbeelding sprekende steen; de smaragd. Een prachtige groene steen die soms ook wel koning der edelstenen wordt genoemd omdat hij al in zoveel historie bekend is.

Mentaal gezien spreekt deze steen tot rust, kalmte en het omzetten van negativiteit naar positiviteit. Het helpt groeien in zelfinzicht en helderheid van geest. Ook fysiek is deze niet onbelangrijk. Een positief effect op je zintuigen, doorbloeding, immuunsysteem EN je huid.

Natuurlijk zijn er nog tal van edelstenen en zoals gezegd; het zijn geen wondermiddelen. En of je nu voor een edelsteen in je sieraad kiest vanuit de spirituele kanten of simpelweg omdat de esthetiek je aanspreekt (je vindt het gewoon mooi) – als het maar past bij jou!
We legden al eerder uit dat ons vak zo mooi is, omdat we samen met jou naar een perfect ontwerp gaat. Jouw ontwerp, voor jouw sieraad, voor welke gelegenheid dan ook. 
 

Benieuwd naar wat we voor je kunnen doen, of juist al heel veel ideeën om met ons te delen? We horen graag van je!

 

 


Een aanstaand aanzoek? DIT wil je weten over verlovingsringen

25 juni 2021

 

Je hebt vast wel gemerkt dat wij verre van het geijkte traditionele zijn. Overigens ook niet tegen; het gaat er om dat je de keuzes maakt die bij je passen.

Maar als je dan een aanzoek overweegt en je wilt dat doen met een verlovingsring, zijn er een paar dingen handig om te weten. Daarom in ons blog van vandaag alles over De Verlovingsring.

Wat maakt een ring een verlovingsring?

Om meteen maar met de slimste vraag te starten – wanneer is een ring niet zomaar een ring, maar een verlovingsring? Helemaal plat bekeken, is dat alleen omdat je ervoor kiest iemand daarmee ten huwelijk te vragen.

Klassiek gesproken zijn/waren verlovingsringen vaak gouden of witgrouden ringen met een enkele grote steen, zoals diamant. Maar ook hierbij geldt natuurlijk – wat wil jij en wat denk je dat je aanstaande leuk zou vinden?

OK – en hoe kies ik dan?

Het kiezen (of laten maken) van een verlovingsring is natuurlijk heel persoonlijk. En misschien nog wel lastiger dan ‘zomaar’ een sieraad, omdat je misschien wel de wens hebt om je partner de ring ‘naast’ straks jullie trouwring te dragen, mocht die er komen. Of je gaat voor iets bijzonders, en verwerkt de verlovingsring in de uiteindelijke trouwring – hoe prachtig symbolisch (en duurzaam) kan het zijn!

Ga dus vooral eens kijken wat je mooi vindt en wat je denkt dat past bij je aanstaande. Hierbij kun je aan verschillende factoren denken:

 • Hoe klein/groot/grof/fijn/opvallend/subtiel wil je gaan; wat voor persoon is je aanstaande?
 • Wat voor sieraden draagt je partner nu?
 • Wat wil je na jullie huwelijk met de ring?

En de beste tip die natuurlijk altijd handig is – ga je eens orienteren! Bekijk online welke opties er zijn of loop gewoon eens ergens binnen. En als je een beetje handig bent, kun je natuurlijk ook altijd voorzichtig proberen te peilen wat je aanstaande vindt.

Hoe duur is een verlovingsring?

Ook hier geen verrassingen: je maakt een verlovingsring zo duur als je wilt. Waar volgens Amerikaanse traditie een verlovingsring twee maandsalarissen moet kosten, is dat natuurlijk onzin – er zijn geen regels.

De mooiste huwelijken zijn voortgekomen uit zowel een aanzoek met candy-ring OF een voor velen onbetaalbare knaller van een ring.

Een factor hierin kan ook zijn wat je er later mee wilt doen. Als je een trouw- en verlovingsring uiteindelijk wilt combineren door samen te dragen, is het niet ‘verloren’.  Wil je de ringen in elkaar verwerken, al helemaal niet. En soms is het ook leuk om voor een verlovingsring te kiezen die later wordt ‘uitgebreid’ tot trouwring.

Zoals je inmiddels van ons wel gewend bent – er kan een hele hoop!

Op zoek naar een verlovingsring?

Ben je op zoek naar een verlovingsring en heb je heel specifieke ideeen OF juist geen idee waar te beginnen? Bij een maatwerkoplossing weet je zeker dat je geen foute keuzes maakt en er zoveel mogelijk is, dat je altijd iets vindt dat past.

Kom gerust eens met ons in contact – we denken graag met je mee!

 


4x een “liever niet” als het over sieraden gaat

28 mei 2021

We zeggen het vaak – jij bent de baas en jij  bepaalt. Juist bij het maken van maatwerk sieraden die helemaal zijn toegespitst op wat een drager, JIJ, wilt… wie zijn wij dat om te zeggen wat de spelregels moeten zijn?

Natuurlijk hebben we ideeën en suggesties over hoe iets mooi combineert, hoe je perfect gebruik maakt van materialen, kleuren, vormen etc. ect. Maar de spelregels bepaal jij.

Dat gezegd hebbende, zijn er natuurlijk altijd dingen die je bij het dragen van sieraden liever niet doet of hebt. En vandaag lichten we 4 van die voorbeelden uit. Zo logisch en praktisch als ze zijn, zo vaak worden ze over het hoofd gezien.

 

 1. Liever niet: sieraden die niet goed passen of niet prettig zitten

Een ketting, oorbel, ring, armband; het zijn accessoires met een doel. Het helemaal afmaken van je outfit, of gewoon bij je dragen van een herinnering. Welk doel ook, het gaat er om dat een sieraad je een goed gevoel geeft.

Sieraden die niet goed passen (omdat ze te strak zitten, juist te los of wat scherp zijn) zijn dus per definitie een misser.

Want als je sieraad niet prettig zit, mist het zijn doel maar zorgt het er ook voor dat jij je gaat storen. Of eraan gaat plukken. Of blijft draaien, corrigeren, op zijn plaats houden. Beter niet dus.

 

 1. Liever niet: sieraden in strijd met het beleid

Je kan van een beleid vinden wat je wilt, maar wanneer je werkgever of de locatie die je bezoekt een beleid heeft ten aanzien van sieraden, moet je daarin mee.

In zorg en horeca zijn veel sieraden geen optie vanwege hygiëne en veiligheidsregels. Maar ook in het gevangeniswezen zijn er regels. Op kantoren/kantoorbanen of als receptioniste of gastvrouw is veel meer geoorloofd, maar ook dat kan specifiek zijn gemaakt dat de hoeveelheid sieraden moet worden gedoseerd vanuit de wens representatief te blijven.

 

 1. Liever niet: sieraden die storend zijn

En dan spreken we niet over de storende factor van niet goed passen. Het gaat hier om oorbellen die je oorlellen uitrekken omdat ze zo groot en zwaar zijn, kettingen of oorbellen die blijven haken in je kledij. Maar vooral sieraden die voor anderen storend zijn, omdat ze bijvoorbeeld zoveel geluid maken (denk aan armbanden). Hoe mooi ze dan ook zijn, wanneer je omgeving zich stoort aan de overlast van jouw sieraden, gaat het dragen ervan zijn doel voorbij.

 

 1. Liever niet: je laten beperken door trends of regels

We schreven vorige maand al over het al dan niet bestaansrecht van ‘sieraad etiquette’ en onze conclusie was vooral dat je moet doen wat voor jou werkt en past.

Trends zijn leuk en maken dingen dynamisch en passend bij een tijdsgeest. Maar dat is niet zaligmakend. Juist een sieraad dat op jouw wensen is afgestemd is voor altijd, tijdloos. Niet voor die ene leuke feestoutfit van dit najaar, maar voor langer. Omdat het bij jou past.

Nogmaals; jij bent de baas!

 

Mogen wij een keer met je kijken naar een maatwerk sieraad? Dan horen we heel graag van je!

 

 


Sieraad etiquette – bestaat dat eigenlijk (nog)?

30 april 2021

Van oudsher houden mensen al van regeltjes over hoe dingen eigenlijk ‘horen’. Van gepast gedrag voor De Vrouw, tot tafelmanieren en de wetten van hoffelijkheid. Maar hoe zit dat eigenlijk met sieraden dragen? Zijn er van die spelregels (en zo ja, houden wij ons daaraan)? In ons blog van vandaag dus aandacht voor sieraad etiquette of het gebrek daar aan.

Een echte etiquette (set aan gedragsregels) die breed bekend zijn, zijn er eigenlijk niet als het op sieraden dragen aankomt. Waar vroeger (en heel eerlijk, in sommige gevallen nog steeds) sieraden vooral een manier zijn om te laten zien dat je van rijkdom komt, is de rol van sieraden in onze samenleving toch wat veranderd. Sieraden zijn meer dan ooit een accessoire, een mode artikel. Soms trendgevoelig, soms tijdloos.

Toch kennen we nog steeds wel een aantal “regels” die als etiquette beschouwd zouden kunnen worden. Maar of we ons daaraan houden…

Trouwringen aan de juiste hand

Rondom de plaatsing van trouwringen zijn verschillende regels die opkomen. Aan de ene kant zou je geloofsovertuiging bepalen waar je hem draagt (katholiek van oudsher links, protestants draagt rechts).

Er zijn ook meldingen dat een verlovingsring of trouwring altijd links moet worden gedragen OF dat juist je voorkeurshand NIET de ring krijgt. Die keuze zou overigens praktisch gesproken nog het meest zinvol lijken, aangezien een ring aan de leidende hand sneller gebruikssporen krijgt.

Goud en zilver(kleur) nooit combineren

Zeker in wat oudere generatie zie je vaak dat iemand een duidelijke voorkeur heeft en alleen gouden (of goudkleurige) sieraden draagt, of alleen zilver of witgouden sieraden.

Naast dat dit natuurlijk vooral smaakgevoelig is, lijkt in sommige sieraaddragers ‘ingebakken’ te zitten dat combineren not done is.

Anno 2021 is dat natuurlijk niet echt meer het geval, want meer dan ooit worden kleuren maar vooral ook meerdere materialen met elkaar gecombineerd. Niet eens alleen in het dragen maar zelfs binnen 1 sieraad. Dat maakt de diversiteit aan mogelijkheden van maatwerk sieraden ook zo leuk.

Geen overdaad

Wat een (te) grote hoeveelheid aan sieraden is, is opnieuw smaakgevoelig, maar komt wel voort uit aspecten die al lang gelden. Ondanks dat sieraden een manier zijn (geweest) om je rijkdom te tonen, is een overvolle lading sieraden aan oor, hals, arm en vinger snel een beetje teveel van het goede.

Nogmaals, jij bent de baas en smaken verschillen. Maar zeker als je een sieraad of sieraadcombi hebt die je wilt laten spreken, zorg dan dat deze de spotlight krijgen, door gelimiteerd te werken met andere elementen.

 Jouw sieraad, jouw regels!

Je weet inmiddels misschien wel dat maatwerk sieraden maken ons vak is. En dat wij als geen ander weten dat sieraden persoonlijk zijn.

Daarom komen we graag met je in contact om te kijken naar wat we kunnen doen!

Maak gerust eens een vrijblijvende afspraak

 


Goed voor je sieraden zorgen – zo doe je dat

6 april 2021

We besteden in onze blogs veel aandacht aan het MAKEN van mooie maatwerk sieraden. En vandaag gaan we daarom juist eens in op hoe je zorgt dat je sieraden ook mooi blijven.

Wanneer je met veel tijd en aandacht samen met ons een sieraad hebt laten maken, wil je daar ook zo lang mogelijk van kunnen genieten. Zeker als het een sieraad is dat met een bepaalde lading is gemaakt (herinnering, gedenksieraad, viering).

Wees je bewust van je sieraden

Wanneer je sieraden elke dag draagt, beschadigen ze als snelste. Logisch; wat je draagt komt in aanraking met van alles en dat heeft impact. Als je dat niet erg vindt, vooral doen. Het heeft ook een charme. Heb je echter iets dat je echt aan het hart gaat en zuinig op wilt zijn, wees je dan bewust dat je je sieraad draagt. Sporten, schoonmaken, klussen, tuinieren zijn bij uitstek zaken die niet bepaald bijdragen aan een goede staat van je sieraad.

Bewaar je sieraden slim

Niet elk sieraad is, door de materiaalkeuze, even sterk als het andere. Dat betekent dat je ene sieraad het andere zou kunnen beschadigen. Sieraden slim opbergen, door ze een eigen plekje, vakje of doosje te geven kan al veel verschil maken. En dat hoeft dus helemaal niet moeilijk te zijn.

Wees voorzichtig met middeltjes

Een beetje in het verlengde van bovenstaande horen allerlei middeltjes die we dagelijks om ons heen gebruiken. Schoonmaakmiddelen, zeker agressieve, zijn natuurlijk een logische no-go. Maar bedenk je ook dat je handsieraden te lijden kunnen hebben van handcreme, parfum of nagellakremover. Waar mogelijk houd je dus je sieraden uit de buurt bij het gebruik van deze middeltjes.

Laat je goed voorlichten

Wanneer je een sieraad hebt laten maken, zullen we je altijd op weg sturen met een goed onderhoudsadvies. Maar ook als je een sieraad koopt, vraag dan altijd om een advies voor onderhoud. Waar moet je op letten, hoe berg je het sieraad op en hoe maak je het schoon als je dat zou willen.

Een goed advies is veel waard.

Check regelmatig je sieraad

Zeker wanneer je een sieraad hebt met bijvoorbeeld ‘steentjes’ (edelstenen) is het zinvol om af en toe eens te bekijken of alles er nog goed uit ziet en goed vast zit. Merk je dat er speling is of zitten er zichtbare verschillen tussen edelstenen, kom dan even langs.

Het is sowieso te adviseren om elk jaar je sieraad even te laten bekijken bij een juwelier of edelsmid. Een goede reinigingsbeurt doet al wonderen en je weet dat je sieraad goed gecontroleerd is voor de aankomende periode.  

Benieuwd of we iets voor je bestaande sieraad kunnen doen? Of heb je een bestaand sieraad waar je graag iets bijzonders en nieuws mee wilt doen? Ook daar denken we graag met je over na!

Maak gerust eens een vrijblijvende afspraak om met ons te kijken naar je opties. We kijken er naar uit!


Personal shopping – jazeker!

1 maart 2021

Personal shopping is bijna een buzzwoord geworden afgelopen tijd. Veel winkeliers voelen zich genoodzaakt om als tijdelijke tussenweg mensen 1 op 1 te ontvangen nu hun winkels minimaal open mogen zijn.

Dat niet iedereen daar als klant blij mee is, klinkt misschien raar, maar is toch echt het geval. Je voelt je immers bijna verplicht om iets te kopen als mensen hun tijd besteden aan jou (op een afspraak die ook iemand anders in je plaats had kunnen gebruiken). En eerlijk is eerlijk; dat geval van verplichting vinden we nu eenmaal niet fijn.

De kans dat je dan thuis komt met iets dat je achteraf misschien niet had gewild OF met een bezwaard gevoel met lege handen de winkel verlaat is groot en niet bepaald een vooruitzicht waar veel mensen blij van worden.

 

Personal shopping bij Jos van den Elzen

Hoe nieuw personal shopping ook is voor veel winkels (logisch) hoe doodnormaal is het eigenlijk voor ons. Want zoals we in eerdere blogs ook al beschreven, is maatwerk en 1-op-1 eigenlijk bijna meer regel dan uitzondering bij ons.

Veel van het werk dat we maken is namelijk maatwerk – uniek, bijzonder en vooral, helemaal gemaakt op basis van wat jij als onze klant wilt. Om tot dat proces te komen, werken we met jou en kom je niet simpelweg iets uitzoeken in onze winkel.

Dus welke naam je het ook geeft – personal shopping is bij ons heel gewoon en vooral niet ongemakkelijk!

 

Hoe werken we?

Een nieuw ontwerp komt voort uit inspiratie en een wens. (Waar onze en jouw inspiratie vandaan kan komen, schreven we in dit blog over inspiratie).

Wat de aanleiding ook is, het start met een gesprek met jou, onze klant. We bespreken en overleggen en dit leidt uiteindelijk tot een duidelijke schets, waarin nog van alles mogelijk is om bij te sturen. Wanneer we weten hoe je sieraad eruit moet komen te zien, krijg je van ons een prijsopgave. Tot dit moment is ons gesprek nog helemaal vrijblijvend! (Geen druk, geen zorgen, maar wel aandacht voor je wens).

Na je akkoord starten onze werkzaamheden. En vind je het prettig om regelmatig even te passen, proberen en eventueel aan te passen, dan kan dat!

 

Persoonlijk, zonder druk

Eigenlijk is ‘shopping’ niet eens de juiste term voor wat we doen. Het voelt namelijk niet alsof je even iets komt shoppen, je werkt samen met ons naar een uniek product. Niet iets wat je even uit een schap haalt en afrekent. Je creëert, samen met ons!

En zoals we al omschreven, pas als je weet wat je krijgt en wat het kost, gaan we een overeenkomst aan.
Benieuwd naar wat we kunnen doen voor je?

Maak gerust eens een vrijblijvende afspraak om met ons te kijken naar je opties. We kijken er naar uit!


Een tweede leven in je sieraden? Natuurlijk!

8 februari 2021

We bedachten ons dat we in onze blogs vaak spreken over ‘nieuw’. Iets moois, speciaal voor jou of een ander, op maat gemaakt. Nieuw.

Daarbij gebruiken we natuurlijk allerlei materialen, maar de essentie is vaak.. iets creëren, nieuw.
Maar juist omdat we met maatwerk aan de slag gaan, met een veelheid aan materialen en edelmetalen, is er ontzettend veel mogelijk. En dat we iets creëren klopt. Dat dat altijd helemaal nieuw moet zijn… hoeft niet!

Een tweede leven aan je bestaande sieraad

We schreven al eens eerder over gedenksieraden waarin we bijvoorbeeld as van de overledene zelf verwerken, om je dierbare bijna letterlijk dicht bij je te houden.

In datzelfde segment kunnen we ons ook goed voorstellen dat je misschien op andere manieren naar een verbinding zoekt. Bijvoorbeeld waar de trouwring van je partner wordt verwerkt in iets ‘nieuws’ voor jou. Iets bestaands wordt iets nieuws; een tweede leven.

Nu gaan we er in dit geval vanuit dat je een bestaand sieraad vanuit een bepaalde wens of connectie wilt verwerken, wat natuurlijk prachtig is! Maar we zien ook vaak dat mensen vanuit een pragmatischer oogpunt naar opties van hun sieraden kijken.  

Van oud naar nieuw

Of het nu gaat om je eigen sieraden die je niet meer wilt of kunt dragen of misschien om sieraden vanuit een erfenis gaat waar je geen behoefte hebt om ze ‘as is’ te dragen, maar wel graag wilt maken in iets wat bij je past. Van oud… naar nieuw!

Maar misschien ben je je ook bewust van de wereld om je heen en wil je vanuit een meer circulair standpunt iets met sieraden doen die je niet meer gebruikt of hebt gekregen. Verspilling is natuurlijk meer dan zonde. En daarbij kunnen sieraden heel waardevol zijn, afhankelijk van hun kwaliteit en samenstelling.

Niet gek dus om daar wat moois mee te willen doen, zeker als verkopen niet bij je past.

OK.. en hoe dan?

Het proces is behoorlijk gelijksoortig als met al onze maatwerk projecten. We spreken met je af, bekijken wat je wensen zijn (en wat je in dit geval graag wilt verwerken tot iets nieuws) en bekijken samen de opties.

En net als bij alle maatwerk projecten, wordt het eindresultaat iets dat helemaal past bij jou! Oud, nieuws, speciaal, emotioneel of juist pragmatisch; wat je ook wilt, we maken samen met jou een sieraad waar je blij van wordt.  

Maak gerust eens een vrijblijvende afspraak om met ons te kijken naar je opties. We kijken er naar uit!


Inspiratie.. waar haal je het toch vandaan?

18 januari 2021

Een van de meest gehoorde opmerkingen over het afgelopen jaar is dat mensen zich eenzaam, verveeld of ongeïnspireerd voelen. Niet zo vreemd, als je bedenkt dat we veel van de zaken die ons een beetje laten ‘bruisen’ in het leven even tot stilstand zijn gekomen en we steeds meer op andere manieren onze tijd en ons leven moeten invullen.

Al die berichten lezende dachten we.. ongeïnspireerd; zijn mensen dat eigenlijk wel echt? En in ons geval, als het aankomt op sieraden op maat, waar komt onze inspiratie en die van onze klanten vandaan normaal gesproken? Daarom in ons blog van vandaag een erepodium voor INSPIRATIE.

Inspiratie binnen ons vak

Inspiratie bij het maken van zoiets unieks als een sieraad op maat en op verzoek lijkt best wel essentieel; hoe kom je anders tot een idee van wat je eigenlijk wilt, zeker wanneer de bedoeling is dat het eindresultaat iets wordt wat helemaal bij jou hoort en past.

We zien bij onszelf, maar ook bij onze klanten wiens wensen en uitgangspunten heel divers zijn, een grote bron aan zaken die ons inspireren en die delen we graag; misschien brengen we jou ook op gedachten.

Natuur
Een veel gebruikte inspiratiebron is natuur en dat is al eeuwen zo in allerlei creatieve en kunstvormen ter wereld. Bloemen en planten, maar ook wolkenluchten, silhouetten, vormen bieden een eindeloze bron aan bijzonderheid die bij veel mensen tot de verbeelding spreekt.

Waar je vrij concreet beeldend uit de voeten kan (bloemenvormen) kan een bestaande vorm ook vergaand abstract worden bekeken, of puur op basis van kleur tot ideeën leiden.

Kunst
Hoewel we eigenlijk ons werk soms ook als kleine stukjes kunst zien, inspireren we onszelf maar ook onze klanten vaak door bestaande kunstwerken. Dat kan zo simpel zijn als de vorm van een abstract kunstwerk dat je aanspreekt. Veel mensen kijken naar kunst alsof je het moet analyseren, maar het is vaak zo leuk als je iets ziet dat je opvalt of je meteen aantrekt, hoe subtiel ook.

Gevoel/symboliek/betekenis
Niet iedereen komt bij ons met een voorbeeld of uitgangspunt. Soms krijgen we de ‘bedoeling’ mee. Een sieraad laten maken omdat je een herinnering wilt aan iemand, of een sieraad dat staat voor de overwinning die je hebt behaald in het afgelopen jaar.

Dat is een stuk minder concreet, maar is wel waar we starten. Waar doet het je aan denken, waar hield iemand van, welk gevoel wil je krijgen als je naar je nieuwe sieraad krijgt.

Vorm
Het kan soms zo eenvoudig zijn als een vorm die je aanspreekt. De prachtige golving van iets wat je hebt gezien, de vorm van een druppel die je eigenlijk altijd al mooi hebt gevonden. Je niet uit te leggen voorkeur voor rond en zacht, of juist vierkanter en scherper.

Maar ook een specifieke vorm die heel beeldend is, zoals een bloem, kan voor jou HET startpunt zijn voor een persoonlijk ontwerp.

Abstractie
Een concrete vorm die sterk abstract gemaakt is, kan een heel bijzonder effect geven. Je sieraad is zo niet gebaseerd op een direct herkenbare vorm, maar voor jou wel helder waar je inspiratie vandaan kwam en waarom het voor jou zo passend is.

Eigenlijk kunnen we onze lijst vast nog uitbreiden met van alles. En dat is zo mooi aan inspiratie – je weet niet waar of wanneer het naar je komt, maar het vormt een basis voor van alles. En in ons geval, prachtige sieraden die helemaal gemaakt zijn voor jou.

Benieuwd naar wat we kunnen doen voor jou? Neem eens contact op voor een vrijblijvende afspraak.


Eind van het jaar… vooruit kijken!

11 december 2020

Dat dit jaar zachts gezegd aardig wat verrassingen voor ons in petto had is voorzichtig uitgedrukt. Want waar Covid-19 wereldwijd een hoop angst en onrust met zich mee bracht op het gebied van gezondheid, zagen we natuurlijk ook hoe onze hele samenleving raakt(e).. van onze sociale contacten en familie tot ons werk, onze baan en onze prioriteiten.

Aan het einde van een jaar doen we bijna allemaal 2 dingen.. terug kijken naar het afgelopen jaar en vooruit kijken naar wat er komt. En eerlijk is eerlijk, er zijn nog steeds veel dingen onzeker en onduidelijk over wat 2021 ons gaat brengen.

Maar er zijn ook dingen die je WEL weet en die het meer dan waard zijn om naar uit te kijken. Daarom vandaag in ons blog een ode aan het vooruit kijken en het plezier van wat er nog komt…

2021 – De Bruiloft

Wanneer je een van de bruidsparen bent die in 2020 hun droombruiloft in het water zagen vallen, heb je waarschijnlijk al een nieuwe datum geprikt voor 2021 of misschien juist alles nog wel even open gelaten. Maar juist jullie hebben dat heerlijke vooruitkijken meer dan verdiend.

En bij een bruiloft hoort in veel gevallen natuurlijk ook.. een ring! En laten wij dat nou heel erg leuk vinden om te doen, zeker als het gaat om maatwerk dat helemaal past bij wat jullie samen voor ogen hebben.

2021 – Het jubileum

Ook in 2021 zijn er weer genoeg mensen die x-jaar samen zijn, getrouwd zijn of een ander bijzonder jubileum te vieren hebben. Misschien heb je wel een jubilaris binnen je bedrijf die na jaren en jaren van dienst iets ECHT bijzonders verdient.

Juist in deze gekke tijd zien we hoe belangrijk maar ook hartverwarmend het is om naar mooie ijkmomenten te kijken. En bij een jubileum past een mooi geschenk (waar we je natuurlijk graag bij helpen).

2021 – De Geboorte

We zien steeds vaker dat de geboorte van een kind een moment is waarop (vaak door de vader) een cadeau wordt gedaan aan de nieuwe moeder. En bij zo’n mooi moment van nieuw leven, is een sieraad voor veel vrouwen bij uitstek het ideale cadeau.

De reden dat sieraden bij geboorte groeiend populair zijn, is omdat het een mooie manier is om tastbaar en blijvend vast te leggen wat je met elkaar meemaakt. Het harde werken van die sterke moeder, het bijzondere van een nieuw leven van jullie samen, de nieuwe verbinding die jullie met een kindje hebben.

Het is duidelijk.. wij vinden dit soort momenten prachtig en vangen zoiets ook graag in een juweel dat past bij het moment en jullie als stel (of moeder).

2021 – Het Leven

Als we iets hebben geleerd deze tijd is dat we soms kwetsbaarder zijn dat we denken en dat het leven niet altijd eenvoudig is maar wel echt iets om te vieren! Neem eens contact op voor een vrijblijvende afspraak. We kijken er naar uit met je na te denken over jouw ontwerp en jouw reden om iemand een sieraad cadeau te doen.


Om te vieren! Een sieraad voor de feestdagen

16 november 2020

Ook al willen we niet steeds maar weer stil staan bij en herinnerd worden aan de situatie rondom corona waarin we ons allemaal bevinden. De term “corona-moe” krijgt steeds meer dimensies en de zorgen in allerlei facetten van werk en leven lijken alleen maar groter te worden. Beter misschien dus om er niet over te praten.

Aan de andere kant, schept deze situatie wel een nieuw licht op de aankomende feestdagen. Mensen maken zich al zorgen of ze deze Sinterklaas en met name Kerst wel met elkaar kunnen vieren. En dat stemt ons verdrietig, want blijkbaar is de warmte van familie tijdens de feestdagen iets waar we echt naar uit kijken. En dat is eigenlijk iets heel moois.

Iets te vieren

Als iets ons duidelijk is geworden in de afgelopen periode is dat we het met elkaar zijn, van een gezellig hapje of drankje of gewoon even op bezoek bij oma, ontzettend missen. En die behoefte voelen we richting de feestdagen alleen nog maar sterker, omdat dat traditioneel gesproken voor velen zo’n nadrukkelijk moment van samen zijn is.

Nu lijkt het alsof er eigenlijk niets te vieren is, als je de malaise van de impact van Covid laat overheersen. Maar er is wel degelijk iets te vieren! Juist tijdens de feestdagen vieren we geluk, leven, liefde, samen zijn wanneer en hoe dat kan en alles wat deze periode ons misschien WEL heeft gebracht. Aandacht en tijd voor het gezin, bewustzijn van hoe kwetsbaar we allemaal kunnen zijn. En hoe belangrijk onze familie en vrienden zijn in ons leven. Vieren dus!

Een sieraad cadeau geven/krijgen

Natuurlijk leg je niet zomaar een (op maat gemaakt) sieraad onder de boom voor de gehele familie. Maar juist nu kan het wel zijn dat iemand dicht bij je (of juist onwillig ver van je vandaan) het echt verdient om in de watten gelegd te worden.

Die door een moeilijke tijd zelf, of juist door het zijn van een steun of toeverlaat, iets prachtigs verdient. Of misschien dat een sieraad voor jezelf, om terug te denken aan iets of iemand, deze aankomende feestdagen wel helemaal af maakt.

Een sieraad krijgen EN geven is een fantastisch gevoel en fantastisch gebaar, en als er ooit een serie feestdagen was waarbij het niet beter gepast is, is het wel nu!

Vier, bedank, eer, herinner en geniet.

Ik wil een sieraad laten maken / cadeau doen / krijgen / mezelf geven – hoe pak ik dat aan?

Allereerst – kom gewoon met ons in contact! Zoals je mogelijk al weet zijn de opties eindeloos en werken we vooral op maat. Dat betekent dus dat we graag met je/jullie nadenken over je wensen. Voor wie is het sieraad, welke gelegenheid, welke bijzonderheden denk je aan, in welke stijl, smaak, materialen wil je aan de slag gaan.

Zoek eventueel om jezelf op weg te helpen naar voorbeelden van wat je erg aanspreekt of misschien abstractere dingen die voor jou een inspiratie zijn. Het kan zo eenvoudig zijn als een prachtig kunstwerk of een bloem.

Maar het begint met 1:

Neem eens contact op voor een vrijblijvende afspraak. We kijken er naar uit met je na te denken over jouw ontwerp en jouw reden om iemand een sieraad cadeau te doen.


Een sieraad voor jezelf kopen..  jazeker!

16 oktober 2020

We kennen allemaal de romantisering van het gekregen sieraad; de spontane verrassing van een prachtig charmant doosje dat maar 1 ding kan betekenen. Filmscenes zitten er vol van. En eerlijk is eerlijk.. het krijgen van een sieraad is natuurlijk ook heerlijk! Tenminste, als het sieraad ook precies is wat je wilt.

Toch is een sieraad voor jezelf kopen een heel goed idee, om tal van redenen. En om vandaag een lans te breken voor het jezelf cadeau doen van een sieraad, delen we die redenen graag met je!

 1. Jij weet wat je wilt

Misschien wel de allerbelangrijkste reden… JIJ weet het beste wat je precies wilt in een sieraad. Het komt met regelmaat voor dat met de beste bedoelingen iemand een sieraad cadeau doet, maar het misschien net niet is wat je wilt. Of soms zelfs helemaal niet is wat je wilt.

We stellen een ander niet graag teleur, maar het dragen van een sieraad dat je niet past, doe je ook niet graag. Dus als je iets hebt wat je graag wilt.. waarom regel je dat zelf niet?

 1. Je hebt wat te vieren

Als er iets te vieren valt, hoeft dat echt niet altijd af te hangen van iemand anders. Natuurlijk is het krijgen van het sieraad dat je graag wilde van je partner, een hartstikke leuke verrassing. Maar wij zijn er duidelijk in; iets vieren moet je altijd kunnen doen en dat hangt niet van een ander af.

Of het nu om je verjaardag gaat of het bereiken van een mijlpaal, of een prestatie waar je met recht trots op bent; vier het! Een sieraad op maat dat past bij jou is een waardig cadeau aan jezelf.

 1. Je hebt het verdiend

Soms is er niet echt iets te vieren. Misschien omdat je in een periode in je leven zit waar alles gewoon door kabbelt en het vooral hard werken is. Of omdat dingen juist helemaal niet lopen zoals je wilt en je daarin vast zit.

Misschien dat juist dat voor jou even de prikkel moet zijn om jezelf eens een pleziertje te gunnen. Een sieraad op maat, naar jouw wensen en ideeën, op jou afgestemd. Voor jou. Gewoon omdat je het verdiend hebt.

 1. Je hebt wat te gedenken

Hoewel sieraden kopen of krijgen vaak geassocieerd wordt vreugde en vieren, kan dat ook een andere lading hebben. Hoewel; het gedenken van een leven draait ook om vreugde en vieren, maar dan op een andere manier.

Gedenksieraden zijn juist sieraden die je zelf kiest. Ze draaien immers om jou en iemand anders, en een ander kan en zal mogelijk niet zomaar een gedenksieraad voor je kopen.

Dit type ‘jezelf cadeau doen’ willen we van harte aanbevelen, omdat er zoveel moois en warmte in een sieraad komt. Iets dat blijft.

Neem eens contact op voor een vrijblijvende afspraak. We kijken er naar uit met je na te denken over jouw ontwerp en jouw reden om jezelf een sieraad cadeau te doen.


Goudsmid, edelsmid of juwelier.. wanneer ben je wat?

18 september 2020

Laten we meteen duidelijk maken dat er wel degelijk verschillen zijn. Een goudsmid wordt niet graag alleen juwelier genoemd omdat zijn/haar vak daadwerkelijk anders is. Maar ook termen als zilversmid, edelsmid of goudsmid passeren de revue en leiden soms tot vragen over wat nou de verschillen zijn (als die er al zijn) en wat dat betekent.

Daarom duiken we in ons blog van vandaag een beetje dieper in ons vak en wat het al dan niet inhoudt.

Goudsmid Jos van den Elzen Goudsmid met passie, noemen we ons. En dat is Jos ook officieel; goudsmid. Hoewel beroepen als goudsmid, edelsmid en juwelier geen beschermde beroepen zijn (en er dus niet altijd ‘bescherming’ is tegen het voeren van zo’n naam) kun je het verschil tussen een juwelier en goudsmid goed duiden.

Een goudsmid, ook wel edelsmid genoemd (dus ja, dat is hetzelfde), is een officieel ambacht waarvoor je een gedegen opleiding volgt. In het geval van Jos is dat de prestigieuze beroepsopleiding aan TNA Antwerpen.

Als goud- of edelsmid creëer je sieraden (of in breder spectrum ook onderscheidingsspelden, etc.) van edelmetalen. Daar hoort goud bij, maar zoals je eerder in onze blogs wel hebt kunnen lezen ook andere materialen gecombineerd met edelstenen bijvoorbeeld.

Een juwelier vormt een wat pragmatischere rol en verkoopt sieraden. Niets meer, niets minder. Wanneer het bewerken, herstellen of maken van sieraden aan bod komt, tref je de goudsmid. Dat goudsmid en juwelier regelmatig wordt gecombineerd is niet vreemd; sieraden die je maakt, wil je ook graag verkopen.

Kant-en-klaar of op maat ontworpen

De reden dat een goudsmid niet graag ‘gewoon’ juwelier wordt genoemd, is omdat de verkoop van kant-en-klare sieraden, die vaak dus niet van eigen hand zijn, niet echt voelt recht te doen aan de passie en kwaliteiten van het zelf ontwerpen en maken van sieraden.

Zeker het op persoonlijk verzoek maken van een sieraad vanuit niets, of juist bewerken van zaken met een persoonlijke touch of herinnering (zoals iets nieuws creëren vanuit bestaande juwelen van bijvoorbeeld een overledene), is een prachtige taak die met veel passie en gevoel wordt volbracht. Het simpelweg verkopen van bestaande juwelen is nog steeds bezig zijn in het vak dat we heerlijk vinden, maar staat niet gelijk aan goudsmederij.

Alleen maar goud?

Zoals we al stelden werkt een goudsmid niet alleen maar met goud. Daarom is een edelsmid misschien ook een betere benaming. Een zilversmid daarentegen, werkt wel vaak uitsluitend met zilver. Deze

toepassingen raken vaker voorbeelden als kandelaars, eetgerei of schalen in plaats van alleen zilveren sieraden. Bij een edelsmid kan er dus een hele hoop!

Zoals we al vaker hebben gedeeld, zijn de mogelijkheden bij Jos van den Elzen eindeloos en kunnen we dus altijd, samen met jou, een ontwerp maken wat volledig aansluit bij je wensen en uitgangspunten.

Neem eens contact op voor een vrijblijvende afspraak. We kijken er naar uit met je na te denken over jouw ideale ontwerp!