Een sieraad voor jezelf kopen..  jazeker!

16 oktober 2020

We kennen allemaal de romantisering van het gekregen sieraad; de spontane verrassing van een prachtig charmant doosje dat maar 1 ding kan betekenen. Filmscenes zitten er vol van. En eerlijk is eerlijk.. het krijgen van een sieraad is natuurlijk ook heerlijk! Tenminste, als het sieraad ook precies is wat je wilt.

Toch is een sieraad voor jezelf kopen een heel goed idee, om tal van redenen. En om vandaag een lans te breken voor het jezelf cadeau doen van een sieraad, delen we die redenen graag met je!

  1. Jij weet wat je wilt

Misschien wel de allerbelangrijkste reden… JIJ weet het beste wat je precies wilt in een sieraad. Het komt met regelmaat voor dat met de beste bedoelingen iemand een sieraad cadeau doet, maar het misschien net niet is wat je wilt. Of soms zelfs helemaal niet is wat je wilt.

We stellen een ander niet graag teleur, maar het dragen van een sieraad dat je niet past, doe je ook niet graag. Dus als je iets hebt wat je graag wilt.. waarom regel je dat zelf niet?

  1. Je hebt wat te vieren

Als er iets te vieren valt, hoeft dat echt niet altijd af te hangen van iemand anders. Natuurlijk is het krijgen van het sieraad dat je graag wilde van je partner, een hartstikke leuke verrassing. Maar wij zijn er duidelijk in; iets vieren moet je altijd kunnen doen en dat hangt niet van een ander af.

Of het nu om je verjaardag gaat of het bereiken van een mijlpaal, of een prestatie waar je met recht trots op bent; vier het! Een sieraad op maat dat past bij jou is een waardig cadeau aan jezelf.

  1. Je hebt het verdiend

Soms is er niet echt iets te vieren. Misschien omdat je in een periode in je leven zit waar alles gewoon door kabbelt en het vooral hard werken is. Of omdat dingen juist helemaal niet lopen zoals je wilt en je daarin vast zit.

Misschien dat juist dat voor jou even de prikkel moet zijn om jezelf eens een pleziertje te gunnen. Een sieraad op maat, naar jouw wensen en ideeën, op jou afgestemd. Voor jou. Gewoon omdat je het verdiend hebt.

  1. Je hebt wat te gedenken

Hoewel sieraden kopen of krijgen vaak geassocieerd wordt vreugde en vieren, kan dat ook een andere lading hebben. Hoewel; het gedenken van een leven draait ook om vreugde en vieren, maar dan op een andere manier.

Gedenksieraden zijn juist sieraden die je zelf kiest. Ze draaien immers om jou en iemand anders, en een ander kan en zal mogelijk niet zomaar een gedenksieraad voor je kopen.

Dit type ‘jezelf cadeau doen’ willen we van harte aanbevelen, omdat er zoveel moois en warmte in een sieraad komt. Iets dat blijft.

Neem eens contact op voor een vrijblijvende afspraak. We kijken er naar uit met je na te denken over jouw ontwerp en jouw reden om jezelf een sieraad cadeau te doen.


Goudsmid, edelsmid of juwelier.. wanneer ben je wat?

18 september 2020

Laten we meteen duidelijk maken dat er wel degelijk verschillen zijn. Een goudsmid wordt niet graag alleen juwelier genoemd omdat zijn/haar vak daadwerkelijk anders is. Maar ook termen als zilversmid, edelsmid of goudsmid passeren de revue en leiden soms tot vragen over wat nou de verschillen zijn (als die er al zijn) en wat dat betekent.

Daarom duiken we in ons blog van vandaag een beetje dieper in ons vak en wat het al dan niet inhoudt.

Goudsmid Jos van den Elzen Goudsmid met passie, noemen we ons. En dat is Jos ook officieel; goudsmid. Hoewel beroepen als goudsmid, edelsmid en juwelier geen beschermde beroepen zijn (en er dus niet altijd ‘bescherming’ is tegen het voeren van zo’n naam) kun je het verschil tussen een juwelier en goudsmid goed duiden.

Een goudsmid, ook wel edelsmid genoemd (dus ja, dat is hetzelfde), is een officieel ambacht waarvoor je een gedegen opleiding volgt. In het geval van Jos is dat de prestigieuze beroepsopleiding aan TNA Antwerpen.

Als goud- of edelsmid creëer je sieraden (of in breder spectrum ook onderscheidingsspelden, etc.) van edelmetalen. Daar hoort goud bij, maar zoals je eerder in onze blogs wel hebt kunnen lezen ook andere materialen gecombineerd met edelstenen bijvoorbeeld.

Een juwelier vormt een wat pragmatischere rol en verkoopt sieraden. Niets meer, niets minder. Wanneer het bewerken, herstellen of maken van sieraden aan bod komt, tref je de goudsmid. Dat goudsmid en juwelier regelmatig wordt gecombineerd is niet vreemd; sieraden die je maakt, wil je ook graag verkopen.

Kant-en-klaar of op maat ontworpen

De reden dat een goudsmid niet graag ‘gewoon’ juwelier wordt genoemd, is omdat de verkoop van kant-en-klare sieraden, die vaak dus niet van eigen hand zijn, niet echt voelt recht te doen aan de passie en kwaliteiten van het zelf ontwerpen en maken van sieraden.

Zeker het op persoonlijk verzoek maken van een sieraad vanuit niets, of juist bewerken van zaken met een persoonlijke touch of herinnering (zoals iets nieuws creëren vanuit bestaande juwelen van bijvoorbeeld een overledene), is een prachtige taak die met veel passie en gevoel wordt volbracht. Het simpelweg verkopen van bestaande juwelen is nog steeds bezig zijn in het vak dat we heerlijk vinden, maar staat niet gelijk aan goudsmederij.

Alleen maar goud?

Zoals we al stelden werkt een goudsmid niet alleen maar met goud. Daarom is een edelsmid misschien ook een betere benaming. Een zilversmid daarentegen, werkt wel vaak uitsluitend met zilver. Deze

toepassingen raken vaker voorbeelden als kandelaars, eetgerei of schalen in plaats van alleen zilveren sieraden. Bij een edelsmid kan er dus een hele hoop!

Zoals we al vaker hebben gedeeld, zijn de mogelijkheden bij Jos van den Elzen eindeloos en kunnen we dus altijd, samen met jou, een ontwerp maken wat volledig aansluit bij je wensen en uitgangspunten.

Neem eens contact op voor een vrijblijvende afspraak. We kijken er naar uit met je na te denken over jouw ideale ontwerp!


Je herinneringen vastleggen voor altijd

24 augustus 2020

Stel de gemiddelde Nederlander de vraag wat hun top 3 van zaken zijn die ze mee zouden nemen uit hun brandende huis, dan staan fotoalbums (of bij de jongere generatie, het apparaat waarop hun digitale foto’s staan) er steevast bij in de meeste gevallen.

Hoe materialistisch onze wereld soms lijkt te zijn of worden; herinneringen is iets waar vrijwel iedereen een bepaalde waarde aan hecht.

Toch vinden we het materialiseren van een herinnering fijn; het geeft ons een gevoel van houvast, tastbaarheid en ‘dichtbij zijn’ anders dan alleen in onze gedachten. En dat kan natuurlijk op heel veel manieren.

Kijkend vanuit ons werk, vestigen we vanuit dit perspectief vandaag de aandacht op gedenksieraden.

 

Hoe komt een gedenksieraad tot stand?

Gedenksieraden (wat we eigenlijk mooier vinden dan rouwsieraden, zoals er ook weleens naar verwezen wordt) zijn een bijzondere categorie binnen ons vak. Eigenlijk zegt ‘gedenken’ ook precies waar het om gaat.

Met een sieraad als dit verwerken we iets persoonlijks in het sieraad, zoals een vingerafdruk of crematie as. Bijzonder dus, want persoonlijker wordt het niet en zo maken we er met recht een gedenksieraad van.

Een sieraad maken we in de meeste gevallen in overleg met jou op maat, zodat het sieraad niet alleen een herinnering is, maar ook een prachtig, subtiel stukje van de ander dat bij je past als je het bij je draagt. Discreet en subtiel, maar dichtbij.

Binnen onze collectie hebben we diverse sieraden met bijvoorbeeld diamant of parel waaruit je kunt kiezen, als je niet voor een uniek maatwerk stuk gaat.

 

Gedenken zonder verlies

Hoewel bij een gedenksieraad eigenlijk altijd wordt gekeken naar het verlies van een dierbare, is een sieraad op maat ook een prachtig eerbetoon. Aan iemand die nog bij je is (maar misschien wel op afstand) of juist een extra herinnering aan een mooie of juist moeilijke tijd of de immense prestatie die je zelf hebt geleverd.

Ook die herinneringen verdienen het om te worden vastgelegd op een mooie en tastbare manier. Omdat we bij Jos van den Elzen vooral en graag op maat werken, kunnen we dus altijd iets maken dat helemaal aansluit bij jouw wensen en jouw herinnering.

 

Neem eens contact op voor een vrijblijvende afspraak. We denken graag mee over je wensen en uitgangspunten, of leggen je je opties voor.


Klassieke favoriet van velen: goud (en wat je erover wilt weten)

27 juli 2020

Waar we vorige keer spraken over edelstenen, waar de diamant zich vaak kenmerkt als meest bekende en favoriete steen (hoewel… ons blog vertelt je meer), is het deze keer tijd om wat dieper in te gaan op een klassieker. Gouden sieraden zijn al tijdenlang een onverminderd populaire keuze voor tal van sieraden.

Maar waar we de goudkleurige variant allemaal kennen, is er natuurlijk nog meer te bieden binnen het spectrum van goud. En waar komen die kleuren eigenlijk vandaan? Wat betekent karaatwaarde eigenlijk?

Daarom vandaag een blog dat je meer vertelt over de favoriete sieradenbasis van velen: goud.

 

De kleur van goud (of niet)

Vraag een willekeurig iemand, volwassene of kind, naar welke kleur goud heeft, en ze wijzen feilloos de geelgouden variant aan. Niet zo gek, want de ‘echte’ kleur van puur goud is ook gelig van kleur. Denk maar aan goudstaven.

Toch is de tweede bekende variant witgoud en een groeiend populaire variant het rosé goud, vooral in sieraden.

De kleurverschillen in types goud komt door de toevoeging van andere materialen. Een samenstelling (legering) wordt zo samengesteld, dat de kleur datgene wordt dat je wilt. Koper voor de rosé gouden variant of zilver of palladium voor witgoud. Nikkel is het wit-kleurend metaal in een witgoud legering.

Lees meer


Edelstenen in sieraden.. een echte match!

26 juni 2020

“Shine bright like a diamond…” 

“Diamonds are a girl’s best friends”

Hoewel diamanten als steen veruit de bekendste is wanneer het op verwerking in sieraden aan komt, zijn er natuurlijk nog veel meer prachtige edelstenen die wanneer verwerkt in een sieraad werkelijk tot fantastische resultaten komt. En juist omdat sommige edelstenen niet zo bekend zijn, leek het ons meer dan de moeite waard om eens wat aandacht aan ze te besteden. Daarom draait ons blog van vandaag om precies dat; edelstenen in onze sieraden.

Onze top 3

Plaats 3; Diamant

Zoals we al zeiden is diamant misschien wel heel bekend, maar zeker niet de enige edelsteen die in sieraden een plekje krijgt. Sterker nog, kijkend naar onze top 3, vinden we diamant terug op de ‘slechts’ 3e plaats. Natuurlijk is diamant nog steeds een veel geziene steen in de wereld van sieraden en hoeft het gebruik van een diamant echt niet overdreven of overdadig te zijn. Toch staat het gebruik van diamanten vaak gelijk aan de wens om te sprankelen. Plaats 2; Saffier

Onze 2e plaats is gereserveerd voor saffier. Deze prachtige steen komt voor in verschillende kleuren, maar is in zijn blauwe variant het meest bekend. Omdat de saffier bijna koninklijk kan aandoen, is deze steen heel geschikt voor verwerking in sieraden om zo tot een verfijnd, maar verheven design te komen. Een mooi detail van onze goudsmederij is dat we een certificaat bezitten dat bewijst dat de saffieren die we gebruiken onbewerkt zijn. Volledig natuurlijk. En dat is niet vanzelfsprekend.

Plaats 1; Toermalijn

Dan onze nummer 1; de toermalijn. Hoewel de naam misschien niet meteen belletjes doet rinkelen, is het de edelsteen die we in onze ontwerpen graag en veel gebruiken, wanneer dit past bij het beeld dat onze klant van zijn of haar sieraad heeft.

Een toermalijn kan in vele verschillende kleuren en verschijningsvormen voorkomen; van geel- tot donkerbruin, naar groentinten of blauw. Maar ook zwart, roze/rood/paars zie je regelmatig. De meest bijzondere en ook meest waardevolle en zeldzame variant is de (bijna) kleurloze Toermalijn.  

Populariteit van edelstenen

Als goudsmid is het werken met edelstenen zo mooi, simpelweg omdat je hiermee fantastische creaties kunt maken; verfijnd, maar toch bijzonder. Veel van de mensen die kiezen voor een sieraad op maat met een edelsteen, doen dat ook omdat ze voor een bewuste steen kiezen.

Zo hebben veel edelstenen door de eeuwen heen een bepaalde ‘kracht’ of werking toegewezen gekregen en kan het dus zijn dat je specifiek kiest voor een helende, beschermende of stimulerende edelsteen. Zo geldt voor saffier dat het als een zeer spirituele steen wordt gezien die gezicht, geest en verstand beschermt, terwijl de genoemde toermalijn bekend staat als beschermende, maar ook reinigende steen die beschermt tegen negatieve energie.

Wat veel mensen ook leuk vinden, ook zonder de diepgaande spirituele factoren van een edelsteen te volgen, is om een steen te kiezen die past bij hun geboortedatum en/of sterrenbeeld, omdat veel stenen gekoppeld worden aan een bepaald sterrenbeeld.  

Maatwerk voor jou

Krijg je inspiratie van het idee van een sieraad met edelsteen, of ben je juist benieuwd naar de opties van edelstenen binnen een sieraad waar je nog nooit over had gedacht?

Bekijk op onze website gerust meer informatie over onze werkwijze of kom met ons in contact voor een vrijblijvende afspraak. We denken graag met je mee!

 


Sieraden en mannen… helemaal van deze tijd of absolute don’t?

29 mei 2020

Zoveel mensen, zoveel smaken, zeiden we vorige maand in ons blog. Een waarheid als een koe natuurlijk, maar toch zien we dat nog heel veel dingen toch behoorlijk vastgeroest zijn. Zoals, om maar iets te noemen, het idee dat sieraden toch echt vooral iets voor vrouwen is. Of voor over-de-top popsterren.

Nu verbaast het je vast niet dat wij gelukkig een heel wat bredere visie hebben, maar gelukkig ook zien dat steeds meer mannen met oog voor detail en sterke voorkeuren naar sieraden kijken. Zowel die van henzelf als die van hun partners.

Daarom duiken we vandaag in het blog in de wereld van sieraden voor mannen, met natuurlijk aandacht voor mogelijkheden en wat nuance.

Lees meer


Subtiel, uitgesproken, puur…  wat is jouw stijl (en wat doen we daarmee)?

1 mei 2020

Zoveel mensen, zoveel smaken. En laten we dat nou heel leuk vinden, omdat onze werkwijze van dingen op maat maken, voor jou als mens specifiek, ons werk dus heel gevarieerd maakt!

Toch is het ontdekken van wat je nou eigenlijk wilt, mooi vindt en wat bij je past, niet altijd eenvoudig. Maar naast wat je mooi vindt, is een stijl ook heel bepalend voor je over-all look. En dat komt voort uit allerlei aspecten van het sieraad. Daarom in ons blog van vandaag, enkele inzichten in wat een sieraad vormt in stijl.

Lees meer


Een bezoek aan Jos van den Elzen; hoe en waarom juist nu

3 april 2020

Laten we direct duidelijk maken dat we op geen enkele manier de adviezen van het RIVM rondom de huidige situatie met het coronavirus willen negeren! We staan als Nederlanders, zelfs als wereldbewoners, met elkaar voor een serieuze uitdaging die nu al een grote impact heeft op alles om ons heen.

Juist omdat die impact zo groot is, ook op financieel-economisch en sociaal vlak, zoeken we met elkaar naar manieren om stukjes van ons ‘gewone’ leven te bewaren. En daar gaat dit blog over.

Lees meer


Een sieraad; meer dan een accessoire!

6 maart 2020

Net als mensen zijn sieraden er in allerlei soorten en maten. Zo verschillen sieraden in type (van ring of ketting tot piercing), in soort, in stijl en natuurlijk in prijsklasse. Wat veel sieraden met elkaar overeenkomstig hebben, is dat ze vaak als accessoire worden gezien. Een aanvulling op je outfit of simpelweg een manier om je polsen, hals of gezicht te versieren of minder ‘leeg’ te maken.

Maar een sieraad kan, en we zouden bijna willen zeggen ZOU veel meer (moeten) zijn. Geen bijzaak of subtiel accent (al snappen we dat dat zeker ook een prachtige toepassing is), maar meer dan dat.

Daarom in ons blog van vandaag aandacht voor de rol en kracht van een sieraad.

Lees meer


Een sieraad op maat… hoe werkt dat nou eigenlijk?

10 februari 2020

Zoals je mogelijk al wel begrijpt is maatwerk “wat we doen”. Vanuit onze professie zijn we overtuigd van het feit dat iets dat zo bijzonder is als een sieraad, ook uniek moet zijn. Gebaseerd op wat je wilt en zoekt. En wat dat dan is… kan heel divers zijn. Daarom delen we graag een beetje inzicht in onze werkwijze en hoe onze maatwerksieraden tot stand komen.

Lees meer


Ja, ik wil… een trouwring (of juist niet)

10 januari 2020

Na een “wil je met me trouwen?” gevolgd door een volmondige ‘JA!’ komt er heel wat op je af. Of je je bruiloft nu groot of klein aanpakt; er moet sowieso het een en ander geregeld worden. Heel leuk natuurlijk en voor veel mensen komt de vraag over het kiezen van een trouwring in die tijd ook voorbij. En we zien steeds vaker dat mensen daarin traditie los laten en het helemaal doen zoals ze zelf willen.

Wil je überhaupt een ring, of misschien slechts een van jullie? Laten jullie het idee van een ring als verbintenis helemaal los? Of wil je wel een ring, maar vooral niets dat maar lijkt op 13-in-een-dozijn?

We hebben bij Jos van den Elzen wel wat ideeën….

Lees meer


Gedenksieraden; wat is het en wat is er mogelijk?

13 december 2019

Bij sieraden denken we vaak vooral aan mooie en feestelijke gebeurtenissen. Het geven EN krijgen van een sieraad is vaak een feestje en de aanleiding is dan ook meestal iets leuks; van een verloving of huwelijk, tot een jubileum, verjaardag of verrassing voor geliefden.

Een gedenksieraad lijkt misschien een beetje buiten dat rijtje te vallen, maar is in zijn eigen vorm misschien nog wel mooier en meer bijzonder dan de feestelijke aanleidingen die we hierboven noemden. Daarom in ons artikel van vandaag aandacht voor het gedenksieraad, wat het is en een uitleg van wat er mogelijk is.  

Lees meer


Meer dan een ring.. (en wat er mogelijk is)

15 november 2019

Het geven of krijgen van een ring heeft vaak een aantal vaste associaties voor mensen. Met stip bovenaan staat bijvoorbeeld de trouw- of verlovingsring. En hoewel dit natuurlijk fantastische momenten zijn die passen bij een mooie ring, zijn er nog heel veel meer mogelijkheden EN redenen die passen bij (het dragen van) een ring. Daarom in ons artikel van vandaag een aantal bijzondere momenten of redenen waar een ring heel goed bij past.

Lees meer


Jeroen Bosch, een genie komt thuis

30 december 2015

Ter gelegenheid van het 500 ste sterfjaar van Jheronimus van Aken ( Jeroen Bosch) maakte Jos van den Elzen 5 miniatuurtjes van
de wonderlijke schepselen in de schilderijen van Bosch. De figuurtjes zijn 16 tot 20 mm. hoog en uitgevoerd met een zeer groot gevoel voor detail;
zo zijn bv. de veters te zien waarmee de schaatsen zijn ondergebonden van de ‘Vogel met Brief’ en kunt u de duimen en vingers tellen van ‘De Fluitist’.
Er zijn uitvoeringen in zilver en geelgoud en ze zijn draagbaar als hanger , bedel, broche en reversspeld.


Nederlands Gilde van Goudsmeden

2 april 2011

Op 2 april 2011 werd de bronzen muurplaquette van het Nederlands Gilde van Goudsmeden officieel onthuld door wethouder Bert Pauli. Het doel van het Gilde is het bereiken en handhaven van een zo hoog mogelijk niveau van professioneel vakmanschap. Daartoe maakt het Gilde een verschil tussen Goudsmeden en Meestergoudsmeden, vergelijkbaar met de gildes in vroegere tijden. Jos van den Elzen is Meestergoudsmid, medeoprichter en bestuurslid van het Gilde.


Kroon voor Máxima

8 januari 2002

In 2001 won Jos de 1e N.O.W. (Nederlandse Ontwerp Wedstrijd) en mocht zijn ontwerp, een kroon voor Máxima uitvoeren en persoonlijk aan haar aanbieden op Paleis Noordeinde in Den Haag.

Lees meer