Jos van den Elzen

Goudsmid met passie

De drang om steeds iets nieuws te ontdekken en grenzen te verleggen zorgde ervoor dat het pad van beroepskeuze van Jos vele vertakkingen kende. Op een van zijn reizen in 1983, logeerde hij een tijd bij een goudsmid in Bogotá, Columbia, waar hij enkele eenvoudige handelingen leerde van zijn gastheer. Toen deze enkele dagen afwezig was en Jos vrije toegang had tot het atelier lagen daar enkele opdrachten waar hij aan kon werken. Met grote concentratie zette hij zich ’s ochtends aan ’t werk en dacht dat het wel tijd werd voor de lunch toen hij op een gegeven moment trek kreeg. Aangekomen bij de broodjeszaak die om de hoek was, bleek deze gesloten; het was al 18:00 geweest! Dit signaal maakte diepe indruk en vanaf dat moment viel alles op zijn plek . Hij volgde de hoog aangeschreven beroepsopleiding aan TNA in Antwerpen en een opleiding diamantzetten bij ‘Arts et Metiers’ in Brussel. Hij deed daarna ervaring op in verschillende ateliers in België en Nederland om dan in 1992 te starten met zijn eigen winkel-atelier in Berlicum.

Lees meer

Zijn drang om zichzelf te blijven overtreffen, zijn klassieke ambachtelijke scholing en zijn belangstelling voor hightech gereedschap, scheppen de sfeer die u aantreft in de aangename ruimte waar zijn atelier sinds 2009 gevestigd is in ‘s-Hertogenbosch.

Jos is een gevoelsmens die door zijn empathisch vermogen makkelijk het pad vindt van een door u omschreven wens, naar een ontwerp voor een sieraad dat past bij uw persoonlijkheid.In 2001 won Jos de 1e N.O.W. (Nederlandse Ontwerp Wedstrijd) en mocht zijn ontwerp, een kroon voor Máxima uitvoeren en persoonlijk aan haar aanbieden op Paleis Noordeinde in Den Haag.


Werkwijze

Handwerk met finesse

De meeste sieraden van eigen hand zijn tijdloze unica, geïnspireerd door bv. natuur, art deco of een filosofische gedachte. Allen zijn gemaakt met de hoogste graad van vakmanschap en bezitten een tijdloze elegantie.
Een nieuw ontwerp ontstaat veelal uit inspiratie die voortkomt uit een gesprek wat ik heb met u, mijn klant. Er is niet meer nodig dan een eerste aanleiding, een foto van een bloem, ’n keuze uit de sortering edelstenen of een symboliek die ontspruit uit uw verhaal. Een duidelijke schets wordt gemaakt en bijsturen is gemakkelijk. Wanneer duidelijk wordt hoe het sieraad er uit gaat zien wordt een prijsopgave gemaakt, hierbij wordt een marge gehanteerd van 10%. Tot dit moment is het gesprek nog helemaal vrijblijvend, pas na uw akkoord gaan we een overeenkomst aan en starten de werkzaamheden. Indien u dat prettig vindt is er gedurende het proces steeds gelegenheid om te passen, overleggen en aan te passen. Ook erfstukken in uw bezit die niet voldoen aan uw smaak, kunnen worden getransformeerd in sieraden die u “op het lijf geschreven zijn”.


Fairtrade


Alle diamanten die door Jos van den Elzen verwerkt worden zijn conflictvrij en voldoen aan de eisen gesteld door het Kimberley Process. De gebruikte edelmetalen zijn afkomstig uit gerecycleerd materiaal en belasten het milieu minimaal.

Bekijk website