Klassieke favoriet van velen: goud (en wat je erover wilt weten)

27 juli 2020

Waar we vorige keer spraken over edelstenen, waar de diamant zich vaak kenmerkt als meest bekende en favoriete steen (hoewel… ons blog vertelt je meer), is het deze keer tijd om wat dieper in te gaan op een klassieker. Gouden sieraden zijn al tijdenlang een onverminderd populaire keuze voor tal van sieraden.

Maar waar we de goudkleurige variant allemaal kennen, is er natuurlijk nog meer te bieden binnen het spectrum van goud. En waar komen die kleuren eigenlijk vandaan? Wat betekent karaatwaarde eigenlijk?

Daarom vandaag een blog dat je meer vertelt over de favoriete sieradenbasis van velen: goud.

 

De kleur van goud (of niet)

Vraag een willekeurig iemand, volwassene of kind, naar welke kleur goud heeft, en ze wijzen feilloos de geelgouden variant aan. Niet zo gek, want de ‘echte’ kleur van puur goud is ook gelig van kleur. Denk maar aan goudstaven.

Toch is de tweede bekende variant witgoud en een groeiend populaire variant het rosé goud, vooral in sieraden.

De kleurverschillen in types goud komt door de toevoeging van andere materialen. Een samenstelling (legering) wordt zo samengesteld, dat de kleur datgene wordt dat je wilt. Koper voor de rosé gouden variant of zilver of palladium voor witgoud. Nikkel is het wit-kleurend metaal in een witgoud legering.

 

De kracht van goud (of niet)

Goud blijft nog steeds een fantastisch en mooi materiaal om mee te werken. Je ziet dan ook dat, ondanks de eindeloze varianten en andere opties die er bestaan, veel trouwringen nog steeds in goud worden uitgevoerd, al dan niet variërend in goudkleur.

Maar de letterlijke kracht van goud is beperkt. Sterker nog; puur goud (24 karaat) is zeer zacht materiaal en dat maakt het voor de toepassing van sieraden erg ongeschikt. Om goud te versterken en het bewerkbaar te maken, worden dus die andere materialen toegevoegd (en daar komen dus weer de kleurvarianten vandaan).

 

De prijs van goud

Gouden sieraden worden vaak in waarde uitgedrukt middels de aanduiding van hoeveelheid karaat. De meeste gouden sieraden die worden verkocht, zijn 14 karaat goud. Wat betekent dat van de 24 delen, 14 delen goud zijn (dit wordt altijd in 24 delen bepaald).

Hoe lager de karaat-aanduiding, hoe minder goud er in de legering zit en hoe hoger het aandeel van de alternatieve materialen. Dat wil overigens niet zeggen dat je sieraad minder mooi of waardevol is. Juist de variatie, het maatwerk of de toevoeging van andere materialen of edelstenen, maakt een sieraad bijzonder.

De uitstraling van goud

De varianten in goudkleur, maakt dat goud zich uitstekend leent om in sieraden te verwerken maar ook passend te maken bij wat je graag wilt.

Veel jongeren vinden de bekende geelgouden kleur niet bij hen passen (te klassiek, te ‘oubollig’) en kiezen liever voor wit of het modegevoelige rose goud.

Maar ook dat variatie van meerdere kleuren goud in 1 sieraad (denk aan meerkleurige, hoe subtiel ook, trouwringen) is populair.

 

Jouw sieraad van goud

Lijkt een sieraad van goud (of deels van goud) je wel wat? Of heb je misschien al gouden sieraden waar je meer mee wilt of iets anders van wilt, op jouw lijf geschreven?

Neem eens contact op voor een vrijblijvende afspraak. We denken graag mee over de mogelijkheden binnen je wensen!