Sieraad etiquette – bestaat dat eigenlijk (nog)?
30 april 2021Van oudsher houden mensen al van regeltjes over hoe dingen eigenlijk ‘horen’. Van gepast gedrag voor De Vrouw, tot tafelmanieren en de wetten van hoffelijkheid. Maar hoe zit dat eigenlijk met sieraden dragen? Zijn er van die spelregels (en zo ja, houden wij ons daaraan)? In ons blog van vandaag dus aandacht voor sieraad etiquette of het gebrek daar aan.
Een echte etiquette (set aan gedragsregels) die breed bekend zijn, zijn er eigenlijk niet als het op sieraden dragen aankomt. Waar vroeger (en heel eerlijk, in sommige gevallen nog steeds) sieraden vooral een manier zijn om te laten zien dat je van rijkdom komt, is de rol van sieraden in onze samenleving toch wat veranderd. Sieraden zijn meer dan ooit een accessoire, een mode artikel. Soms trendgevoelig, soms tijdloos.
Toch kennen we nog steeds wel een aantal “regels” die als etiquette beschouwd zouden kunnen worden. Maar of we ons daaraan houden…
Trouwringen aan de juiste hand
Rondom de plaatsing van trouwringen zijn verschillende regels die opkomen. Aan de ene kant zou je geloofsovertuiging bepalen waar je hem draagt (katholiek van oudsher links, protestants draagt rechts).
Er zijn ook meldingen dat een verlovingsring of trouwring altijd links moet worden gedragen OF dat juist je voorkeurshand NIET de ring krijgt. Die keuze zou overigens praktisch gesproken nog het meest zinvol lijken, aangezien een ring aan de leidende hand sneller gebruikssporen krijgt.
Goud en zilver(kleur) nooit combineren
Zeker in wat oudere generatie zie je vaak dat iemand een duidelijke voorkeur heeft en alleen gouden (of goudkleurige) sieraden draagt, of alleen zilver of witgouden sieraden.
Naast dat dit natuurlijk vooral smaakgevoelig is, lijkt in sommige sieraaddragers ‘ingebakken’ te zitten dat combineren not done is.
Anno 2021 is dat natuurlijk niet echt meer het geval, want meer dan ooit worden kleuren maar vooral ook meerdere materialen met elkaar gecombineerd. Niet eens alleen in het dragen maar zelfs binnen 1 sieraad. Dat maakt de diversiteit aan mogelijkheden van maatwerk sieraden ook zo leuk.
Geen overdaad
Wat een (te) grote hoeveelheid aan sieraden is, is opnieuw smaakgevoelig, maar komt wel voort uit aspecten die al lang gelden. Ondanks dat sieraden een manier zijn (geweest) om je rijkdom te tonen, is een overvolle lading sieraden aan oor, hals, arm en vinger snel een beetje teveel van het goede.
Nogmaals, jij bent de baas en smaken verschillen. Maar zeker als je een sieraad of sieraadcombi hebt die je wilt laten spreken, zorg dan dat deze de spotlight krijgen, door gelimiteerd te werken met andere elementen.
Jouw sieraad, jouw regels!
Je weet inmiddels misschien wel dat maatwerk sieraden maken ons vak is. En dat wij als geen ander weten dat sieraden persoonlijk zijn.
Daarom komen we graag met je in contact om te kijken naar wat we kunnen doen!
Maak gerust eens een vrijblijvende afspraak
