Gedenksieraden; wat is het en wat is er mogelijk?

13 december 2019

Bij sieraden denken we vaak vooral aan mooie en feestelijke gebeurtenissen. Het geven EN krijgen van een sieraad is vaak een feestje en de aanleiding is dan ook meestal iets leuks; van een verloving of huwelijk, tot een jubileum, verjaardag of verrassing voor geliefden.

Een gedenksieraad lijkt misschien een beetje buiten dat rijtje te vallen, maar is in zijn eigen vorm misschien nog wel mooier en meer bijzonder dan de feestelijke aanleidingen die we hierboven noemden. Daarom in ons artikel van vandaag aandacht voor het gedenksieraad, wat het is en een uitleg van wat er mogelijk is.  

Wat is een gedenksieraad?

Hoewel de naam het natuurlijk al een beetje zegt, is het gedenksieraad niet voor iedereen bekend als mogelijkheid. Een gedenksieraad is vaak een sieraad dat wordt gemaakt (en ontworpen) na het overlijden van een dierbare. Een andere term is ‘rouwsieraad’ hoewel we zelf graag denken over het mooie van gedenken in plaats van het pijnlijke van de rouw.

Het bijzondere hieraan is dat een gedenksieraad speciaal wordt gemaakt en daarin spelen twee personen een rol; degene die wordt herdacht, maar ook degene die van plan is het sieraad te dragen. Zoals je je kunt voorstellen is een sieraad een heel mooie, subtiele manier om een dierbare te herdenken. Juist die ‘discretie’ is wat een gedenksieraad zo charmant maakt. Waar een omstander een prachtig sieraad ziet, zoals een ketting, weet de drager de waarde en uniciteit. Dat maakt een gedenksieraad tot meer dan een waardevolle herinnering die altijd dichtbij is.

Welke mogelijkheden zijn er?

Omdat we als goudsmid natuurlijk altijd graag op maat werken, zijn er ook bij gedenksieraden weinig beperkingen. Er zijn wel bijzondere mogelijkheden om een gedenksieraad echt een persoonlijke noot te geven en als herinnering te vereeuwigen. Iets moois, positiefs en fijns om bij het dragen op terug te kijken, is vooral het geval als het sieraad past bij jou als drager EN degene die je herdenkt. Werken met crematie-as

We kunnen in een gedenk- of rouwsieraad crematie-as verwerken. Op deze manier is naast het ontwerp een onmiskenbaar persoonlijke noot te vinden die het herdenken ‘tastbaarder’ maakt dan ooit.

Werken met een vingerafdruk

Ook een vingerafdruk verwerken in het sieraad is een optie. Ook de vingerafdruk is een zeer persoonlijke en unieke manier om te herdenken en een sieraad volledig gericht te maken op degene voor/van wie het sieraad is.

Hoe werkt het?

Wanneer je benieuwd bent naar de mogelijkheden van een gedenk- of rouwsieraad en wilt weten hoe we te werk gaan, komen we graag met je in contact om te mogelijkheden toe te lichten en je wensen te verkennen.

Daarnaast vind je op onze website informatie over onze werkwijze, maar ook meer over gedenksieraden en voorbeelden van ons werk.